Przepis na.. IDEALNY SERNIK :)

Kontynułując zamysł mojego bloga, chciałabym wprowadzić kącik kulinarny, gdzie będą ukazywały się różne przepisy.  Kuchnia to ba...






Kontynułując zamysł mojego bloga, chciałabym wprowadzić kącik kulinarny, gdzie będą ukazywały się różne przepisy. 
Kuchnia to bardzo ważna część w naszym domu, gotując sprawiamy naszym bliskim przyjemność. Uwielbiam przygotowywać smakołyki dla swoich gości :)
Bardzo chętnie też zainspiruje się Waszymi pomysłami kulinarnymi, więc piszcie! 
Razem dojdziemy do kulinarnej perfekcji ;)

A teraz zapraszam Was do wypróbowania przepisu na sernik z brzoskwiniami, który udaje się znakomicie, jest puszysty, lekki, śmietankowy. Rozpływa się w ustach.

Składniki:
CIASTO
-3 szkl. mąki
-3 łyżki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 gram masła 
- 5 żółtek

MASA SEROWA
-1kg twarogu
-200 gram masła
-opakowanie budyniu śmietankowego
-1 szkl. cukru
-2 jajka

PIANKA
-5 żółtek
-1 szkl. cukru

DODATEK
-brzoskwinie z puszki

WYKONANIE:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy miękkie masło, cukier oraz 5 żółtek. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części -jedną większą, którą wykładamy blasze oraz mniejszą, którą wkładamy do zamrażarki. Nakłuwamy widelcem ciasto rozłożone na blasze i wkładamy do piekarnika na około 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie wyrabiamy mikserem masę twarogową, to znaczy do twarogu po kolei dodajemy masło ,budyń, cukier oraz jajka. Wszystko razem miksujemy przez około 5 minut. Gdy upiecze sie spód ciasta, nakładamy na niego przygotowaną masa twarogowa. Następnie układamy pokrojone brzoskwinie w paseczki. Teraz wystarczy tylko ubić białka na sztywną pianę, a na koniec dodać do niej cukier jeszcze chwilę miksując. Wszystko ułożyć na blasze, na samym końcu posypać kruchym ciastem, które czekało w  zamrażarce, piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Smacznego! 

You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images