Kruche ciastka bez cukru z dodatkami

      Przepis na ciastka z dodatkami są ciekawą alternatywą na przekąskę lub deser. Smacznie komponują się z naturalnym jogurtem. Są pożyw...

    Przepis na ciastka z dodatkami są ciekawą alternatywą na przekąskę lub deser. Smacznie komponują się z naturalnym jogurtem. Są pożywne i bardzo zdrowe. Zamiast cukru dodałam miód, ponieważ cukier jest składnikiem pustych kalorii. Miód zawiera białko, składniki mineralne i witaminy. 

  Urozmaiceniem ciasteczek są dodatki. 

   Dodałam drobno pokrojoną gorzką czekoladę, która spowalnia trawienie i sprawia, że szybciej odczuwamy uczucie sytości. Posiada antyoksydanty, które hamują proces starzenia. Gorzka czekolada jest również odpowiedzialna za hormon szczęścia.  

  Orzeszki ziemne, które również znalazły się na moich ciastkach wbrew pozorom nie sprzyjają nadwadze. Obfitują one w kwasy oleinowe, które zamiast odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej, pomagają schudnąć.

 Słonecznik łuskany jest źródłem witamin z grupy B i E oraz składników mineralnych. 

 Walory smakowe urozmaiciłam dodając mrożone borówki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy.

Przepis na ciasto
  Składniki:
* 2 szkl. mąki przennej
* 200g zimnego masła
* 3 łyżki śmietany 18%
* 2 żółtka 
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* opakowanie cukru wanilinowego
* 3 łyżki miodu

  Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj pokrojone zimne masło i pozostałe składniki. Szybko wyrób ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na około godzinę, a jeśli nie masz tyle czasu, włóż na około 15 minut do zamrażalki.
  Po wyjęciu możesz ręcznie formować kuleczki, a później je spłaszczać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub rozwałkować placek o grubości 2-3 cm i wykrawać kształty, które chcemy.
  Kiedy nasze ciastka znajdują się już na blasze, dodajemy dodatki, pamiętając by mocno przytwierdzić je do ciasta, aby po upieczeniu nam nie wypadały.
 Pieczemy je 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego !
  

You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images