Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami

   Pieczona pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami to sposób na prosty i efektowny obiad. Warto też zadbać o dodatki, które wz...

   Pieczona pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami to sposób na prosty i efektowny obiad. Warto też zadbać o dodatki, które wzbogacą smak i wygląd dania - ja skomponowałam paprykę, cukinię oraz cebulę. Aby nasza pierś z łatwością się kroiła, a zbędne wykałaczki nie zawracały nam głowy podczas jedzenia, warto na długości całej piersi wyciąć długi otwór, w który włożymy suszone pomidory. W ten sposób po rozkrojeniu mięsa uzyskamy idealny efekt, a nasza praca nad faszerowaniem będzie znacznie szybsza, niż gdybyśmy dzielili pierś na kawałki i zawijali w nią pomidory.

Składniki:
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- kilka suszonych pomidorów (ok. 10-12)
- olej z suszonych pomidorów
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, majeranek
według mnie idealnie komponuje się jeszcze czubryca. ostra papryka
- dodaję jeszcze świeży lubczyk oraz pietruszkę

Przygotowanie:
   Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W czasie kiedy osiągnie swoją temperaturę, przygotowujemy pierś z kurczaka, a mianowicie oczyszczoną pierś tak jak wcześniej wspomniałam faszerujemy suszonymi pomidorami. Dla wzbogacenia smaku dodałam również świeży lubczyk oraz pietruszkę. Olejem z suszonych pomidorów polewamy mięso i przyprawiamy je. Wkładamy do piekarnika w szczelnie zamkniętej folii aluminiowej i pieczemy przez około 40 minut. Gdy chcemy, aby wierzch mięsa był przypieczony, odkrywamy przykrycie i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Podajemy jako danie obiadowe albo ostudzoną na bagietkę, tworząc smaczną przekąskę.

Smacznego ! 

You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images