Pysznie i zdrowo, czyli ciasteczka owsiane na bazie musu owocowego :)

Witajcie Kochanii, Chciałabym pochwalić się Wam moim nowym odkryciem, a  mianowicie przepisem na zdrowe ciasteczka owsiane, które ostatni...

Witajcie Kochanii,

Chciałabym pochwalić się Wam moim nowym odkryciem, a  mianowicie przepisem na zdrowe ciasteczka owsiane, które ostatnio często królują w mojej kuchnii i cieszą się dużym powodzeniem. Mam nadzieję, że Was rownież zachęce do ich upieczenia.



Podstawowym składnikiem są oczywiście płatki owsiane oraz mus owocowy, który możecie zrobić z dowolnym owoców, które lubicie. Dodatki również możecie dobrać według swojego uznania. Pamiętajcie jednak, że musi zgadzać się gramatura w stosunku do składników według siebie. 

Składniki:

~ 2 szklanki płatków owsianych górskich
~ 2 jabłka
~ słoik gruszek w zalewie goździkowej (można zastąpić 3 miękkimi gruszkami)
~ 3 łyżki miodu
• dodatki:
~ 100 gram łuskanego słonecznika
~ 50 gram wiórków kokosowych
~ 2 łyżki miodu
~ połowa tabliczki gorzkiej czekolady

  Owoce obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na malym ogniu od czasu do czasu mieszając, dodajemy miód. Po ostygnięciu miksujemy blenderem, tworząc mus. 

  Wiórki kokosowe prażymy na patelni (ok. 3 minuty), uważając, by się nie przypaliły. Gdy będą miały złoty kolor, dodajemy miód. Słonecznik również prażymy.

  Do wcześniej przygotowanego musu dodajemy kolejno: płatki owsiane, uprazony słonecznik i wiórki kokosowe. Mieszamy. Konsystencja powinna być gęsta. 

  Układamy kulki na blasze, splaszczajac je na kształt okrągłych ciastek. Drobno kroimy połowę tabliczki czekolady i nakładamy małe kawałeczki i lekko dociskamy. 

  Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

 Ciastka wychodzą mięciutkie, rozpływają się w ustach.

Smacznego!




You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images